Organisatie

Bethesda

Organisatie type: Ziekenhuis

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Hoogeveen, gemeente

Ziekenhuis te Hoogeveen, gebouwd in 1914 door de Vereeniging tot bevordering van Gereformeerde Ziekenverzorging in Nederland.

In het oprichtingsjaar kreeg men de beschikking over een fraai gebouw in oud-Hollandse stijl met veertig bedden en drie doktoren als medische staf. Er volgde gestage modernisering, ondanks financiële problemen. In 1922 waren er reeds zestig bedden, twee operatiekamers, een röntgeninstallatie, een barak voor besmettelijke zieken en een eigen verpleegstersopleiding.

Na WO II zette de groei door met een dependance: Gebouw Irene. In 1959 had het ziekenhuis 146 bedden, een staf van zes doktoren en een radioloog. Een hooglopende strijd tussen het ziekenhuisbestuur, specialisten en huisartsen enerzijds en de Vereniging anderzijds over o.a. uitbreiding en financiering, leidde in 1962 tot het verbreken van het samenwerkingsverband met het ziekenhuis Salem in Ermelo en de Vereniging. Na overname van Bethesda door de nieuwe stichting Christelijke Vereniging tot Verpleging van Zieken voor Hoogeveen en Omgeving groeide het ziekenhuis uit tot een moderne instelling op een nieuwe locatie in De Weide. Deze werd geopend in december 1970 door H.K.H. Prinses Margriet, die op 'herhaling' kwam bij nieuwbouw en uitbreiding in september 2002.

Door voortdurende expansie en modernisering van diensten en afdelingen bleef Bethesda een volwaardig ziekenhuis voor Midden- en Zuid-Drenthe.

Literatuur

  • Lit.: Jubileumuitgave 1989. Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen 75 jaar jong (1914 -1989)
  • H.G. Roelfsema-van der Wissel, 'Gezondheid: een zorg', in: H. Gras en F. Nijstad (red.), Geschiedenis van Hoogeveen (Hoogeveen 1995).