Nederlandse Hervormde Diaconessen Inrichting

Organisatie type: Ziekenhuis

Ziekenhuis te Meppel, opgericht omdat het oude Stadsziekenhuis al jaren niet meer voldeed.

De roep om een nieuw ziekenhuis resulteerde op 28 augustus 1933 in een vergadering van de commissie die de mogelijkheden tot het oprichten van een ziekenhuis in Meppel moest bestuderen. Reeds op 18 december 1933 werd de Nederlandsch Hervormde Diaconessen Inrichting opgericht. Op deze vergadering werd ook het uitgangspunt van het Diaconessenhuis geformuleerd: '... het enig fundament van alle arbeid is Jezus Christus ...', en daarmee sloot het aan bij de historische belijdenis van de Nederlandse Hervormde Kerk.

In 1935 werd begonnen met het aantrekken van medici, van een zusterstaf en van ondersteunend personeel. Een jaar later begon men met de bouw van het nieuwe ziekenhuis aan de Hoogeveenseweg. De officiële opening vond plaats op 22 april 1937, door minister Slotemaker de Bruïne in zijn functie als voorzitter van de federatie van Diaconieën der N.H. kerk. Van deze opening werden radio-opnames gemaakt door de NCRV. Sinds die tijd is het ziekenhuis regelmatig aangepast aan de eisen van de tijd, waardoor van het in 1937 opgeleverde gedeelte slechts weinig meer overbleef. Ook het in 1933 geformuleerde uitgangspunt doet geen opgeld meer.