Havelter startbaan

Tweetal natuurgebieden (20 ha) in eigendom van de gemeente Westerveld en het Ministerie van Defensie. De Duitse bezetter legde in WO II een startbaan aan met bijbehorende hangars in de heide ten noorden van het dorp Havelte. De startbaan direct ten noorden van het dorp is ook daadwerkelijk in gebruik geweest, terwijl de rolbaan in het Ooster- en Westerzand niet is afgemaakt. Na de oorlog bleven beide banen liggen, mede omdat er nogal wat gevaarlijk munitie in de grond zat (zie ook: vliegveld Havelte). Hierdoor kon de natuur haar gang gaan. Door de lemige bodem ontwikkelde zich een bijzondere flora met tal van zeldzame plantensoorten zoals zeven orchideeënsoorten, Rozenkransje, Valkruid, Addertong, Maanvaren en Klein wintergroen. Ook voor reptielen en dagvlinders zijn beide terreinen van belang. In de jaren '80 begon het terrein dicht te groeien met struweel. Ook verdroging door grondwaterwinning eiste zijn tol. In de jaren '90 kwam het beheer van de banen goed op gang. Met name de Stichting Landschapsbeheer Drenthe heeft tot aan de dag van vandaag veel werk verricht om de banen in conditie te houden. Hierdoor zijn veel van de bijzondere planten- en diersoorten behouden en zijn beide terreinen erkend als waardevol natuurgebied.