Op deze pagina leggen we uit hoe het Geheugen van Drenthe werkt. Je vind hier antwoorden op de meest voorkomende vragen over het zoeken én vinden van verhalen, artikelen en onderwerpen.
Wat staat er op het Geheugen van Drenthe?
Op het Geheugen van Drenthe kunnen organisaties die actief zijn op het gebied van historie en cultureel erfgoed in de provincie Drenthe (zoals historische verenigingen) hun collectie digitaal ontsluiten. Op het platform vind je tijdschriften, kranten, foto’s, artikelen en op termijn ook films, geluidsfragmenten en andere documenten met cultuurhistorische waarde. Deze materialen zijn door de verschillende organisaties verzameld en gedigitaliseerd. Via het Geheugen van Drenthe worden ze op één plek online toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.
Daarnaast vind je op deze website de digitale encyclopedie die werd gebaseerd op de in 2003 verschenen papieren Encyclopedie van Drenthe, een uitgave van Koninklijke Van Gorcum. Deze eerste digitale versie verscheen in 2016 en is sindsdien niet meer uitgebreid geüpdatet. Daardoor kan de huidige versie verouderde en/of foutieve informatie bevatten. Wel zijn diverse locatiedossiers, die ook op de oude website te vinden waren terug te vinden op de huidige website. Het gaat dan om provinciale Toplocaties, Van Gogh-locaties en verhalen uit Kamp Schattenberg.
Hoe zoek ik door de encyclopedie?
Met behulp van het loep-icoon kun je zoeken door alle lemma’s van de digitale encyclopedie. Op de homepage vind je het zoekvenster in de blauwe balk onder de rubrieken. Voer een trefwoord in en druk op Enter, of klik op het loep-icoon en de resultaten van je zoekopdracht komen op een rij te staan.
Ben je op een andere pagina dan de homepage, dan vind je de het loep-icoon in de rechterbovenhoek. Klik je daarop, verschijnt weer de blauwe zoekbalk.
Daarnaast is het ook mogelijk op categorieën te zoeken in de encyclopedie. Op deze website noemen we dat Tags. Je vindt de tags naast een artikel. Klik je een tag aan, dan verschijnt een overzicht van alle lemma’s die aan die specifieke tag zijn gekoppeld. Wil je alle tags in één overzicht zien? In de footer (onderaan de pagina) vind je het kopje Thema’s encyclopedie Drenthe.
Tot slot is het mogelijk om zogenaamde wildcards en jokers in te zetten tijdens een zoekactie. Daardoor krijg je in sommige gevallen meer of zelfs betere resulaten. Hoe dat precies werkt lees je op de pagina Hulp bij zoeken.
Hoe zoek ik door de historische tijdschriften?
De periodieken van de historische verenigingen zijn bijeengebracht in een zogenoemde krantenviewer. Door op het krantenicoon te klikken wordt je verwezen naar deze krantenviewer. In de krantenviewer kun je in het Overzicht periodieken zien welke historische tijdschriften in de collectie zijn opgenomen. Je kunt alle gedigitaliseerde teksten woord voor woord doorzoeken.
Let op: Via de loep-functie op geheugenvandrenthe.nl zoek je door alle collecties, ook door alle publicaties in de krantenviewer. De krantenviewer heeft daarnaast ook nog een eigen zoekfunctie.
Deelnemer worden?
Organisaties die actief zijn op het gebied van historie en cultureel erfgoed in de provincie Drenthe (zoals historische verenigingen) kunnen deelnemen aan het Geheugen van Drenthe om hun collecties online en centraal te ontsluiten en beheren. Daarnaast kunnen ze rekenen op ondersteuning van het Drents Archief en kunnen ze desgewenst toegang krijgen tot apparatuur voor het digitaliseren van collecties.
Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Lees hier meer informatie, of neem contact op via
Benieuwd welke organisaties al meedoen?
Via het menu-item Deelnemers kun je de overzichtspagina bezoeken met alle organisaties die hun collecties bij het Geheugen van Drenthe hebben ondergebracht. Door op een organisatie te klikken, wordt je direct verwezen naar de bijbehorende pagina(s).