Locatie

Hijkersmilde

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Veenkolonie in de gemeente Midden-Drenthe.

(Tot 1998 Smilde, tot 2000 Middenveld) pal ten zuiden van Smilde aan de Drentsche Hoofdvaart tussen Veenhoopsbrug en Spiersbrug. Het 3,5 km lange lintdorp kent een centrum rondom de Leembrug. In 1811-13 Hykersmilde, in 1851-55 Hijker Smilde.

De kolonie is ca. 1750 ontstaan, toen de Friese familie Lycklama de ontginningen, die omstreeks 1670 bij Hoogersmilde waren gestopt, weer aanving. Zij werd tevens eigenaar van de verwaarloosde Smildervaart. De hervormde kerk, gebouwd in 1780-1788, is ontworpen door Abraham Martinus Sorg, stadsarchitect van Kampen. Zij is een achtkante koepelkerk met tentdak, bekroond door een houten balustrade en een open houten lantaarn. De vier ingangen hebben een omlijsting van pilaren en een kroonlijst. Het lichtblauwe houten koepelgewelf wordt gedragen door vier Toscaanse zuilen op hoge, vierkante basementen. Twee eikenhouten trappen (Lodewijk XVI-stijl) voeren naar de omloopgalerij. De vloer is van Bremer natuursteen. Preekstoel, doophek en herenbank dateren uit de bouwtijd. Het meubilair is in 1980 aangevuld met enkele banken afkomstig uit de Eusebiuskerk te Amsterdam. Het orgel, gebouwd door P. van Oeckelen, werd geplaatst in 1841. Met deze kerk als voorbeeld is in 1825 die te Veenhuizen gebouwd.