Begrip

Bijnamen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Niet-officiële naam of aanduiding naast de officiële of ambtelijke, onverschillig of deze een positieve, neutrale of negatieve connotatie heeft. Begrippen als scheldnaam of schimpnaam kunnen dus alleen in het laatste geval worden gebruikt.

Een bijnaam kan betrekking hebben op 1. een enkele persoon, 2. meerdere personen, 3. een geografische entiteit, 4. een voorwerp. Voorbeelden:

(1) Harm Dreum = Harm Tiesing, Het Spittertien = de archeoloog A.E. van Giffen;

(2) Platneuzen = inwoners van Diever;

(3) Pannekoekenland = Hollandscheveld e.o.;

(4) Siepeltoren = de toren van de hervormde Sint-Nicolaas-kerk te Dwingeloo.

Bijnamen van het type 1 hebben zich in het verleden wel eens tot familienamen ontwikkeld. Vgl. bijv. de bijnamen olde Johan en Johan den Crommen uit de ordelen van de Etstoel en de hedendaagse familienamen De Olde en De Kromme. Veel bijnamen van het type 2 vindt men hier in de beschrijvingen van de Drentse steden en dorpen.

Literatuur

  • Lit.: D. van der Heide, Groot Schimpnamenboek van Nederland (Bedum 1998)
  • Gij kent mij. Eelder bijnamen, anekdotes en sfeerschetsen (Eelde 1992).