Persoon

Beene Dubbelboer

Geboren: 1906
Gestorven: 1982

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Tweede Exloërmond 1906 - Assen 1982) Schrijver.

Was garagehouder tot 1958, toen hij om gezondheidsredenen zijn bedrijf van de hand moest doen. Daarna begon hij te schrijven over onderwerpen uit zijn directe omgeving. Zijn Drentstalige verhalen verschenen in de Emmer Courant. Ook schreef hij een Drentstalig toneelstuk in drie bedrijven, getiteld 'Um zien tweede vrouw' (z.j.).

Dubbelboer was een uitgesproken verteller die met enthousiasme over auto's en motoren schreef, maar ook herinneringen uit de bezettingstijd ophaalde. Zijn eerste jongensboek Benzine en krenten schreef hij in 1960. Daarna verschenen onder meer: Stormende motoren: de T.T. van Wim Parelman [1961] en Projekt 722. Het geheim van de Volkswagen [1961]. Grote bekendheid kreeg hij met zijn oorlogsboek Het geheim verzet [1964] (herdrukt als Geheim verzet).

De kinderjury in Rotterdam koos in 1964 Het geheim verzet als beste boek van het jaar. Voorts schreef hij Vier jongens gaan kamperen (1966), Joël en de veenheks (1976) en De verdwenen old-timer (1976). Joël en de veenheks kreeg een Duitse vertaling die met een prijs werd onderscheiden; ook in Nederland won dit boek twee prijzen. Een aantal jeugdboeken werd vele malen herdrukt.

Twee streekromans verschenen in 1971 bij uitgeverij Gottmer: Dorp in verzet en Die rooie meid van Staal. Voorts schreef hij Leer mij ze kennen... de Drenten (1968) - een beschrijving van historie, folklore en karakter van Drenthe en de Drenten - en Drenthe [z.j.].

Dubbelboer was lid van de Vereniging van Letterkundigen en van de Drentse Schrieverskring. In 1981 werd hij onderscheiden met de Culturele Prijs van Drenthe. Veertien jaar na zijn overlijden werd in de gemeente Odoorn een straat naar hem genoemd.