Locatie
Alle rechten voorbehouden

Schoonoord

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Schaafsma
Bron: Drents Archief

Ontginningsdorp in de gemeente Coevorden (tot 1998 Sleen) ten noordwesten van Emmen, ten zuiden van Borger, ten zuidoosten van Schoonloo, ten oosten van Westerbork en ten noorden van Aalden en Zweeloo; 2104 inwoners en 859 woningen (2000).

Ten zuiden van Schoonoord staat in de boswachterij Sleenerzand het hunebed De Papeloze Kerk (D49). Schoonoord is in 1854 gesticht bij het graven van het Oranjekanaal (1853-1858) op de kruising met de weg Sleen-Schoonloo en aldus gedoopt door de vervener Jasper Klijn.

In 1856 kreeg deze nederzetting van kolonisten een school annex kerk, in 1862 werd ze een zelfstandige Hervormde Gemeente. Het kerkgebouw dateert van 1866 en is een zgn. »Waterstaatskerk. Tijdens een verbouwing in 1953 werd de toren, die eerst de ingang van de kerk vormde, naar het midden van de kerk verplaatst. In 1873 ontstond hier een Christelijk-Gereformeerde Gemeente, die ook meteen een kerk kreeg. De huidige gereformeerde kerk dateert uit 1913.

Het opzichtershuis is in 1854 gebouwd en werd tot 1922 bewoond door de hoofdopzichter van de Drentsche Veen en Midden Kanaal Maatschappij. In 1962 nam het dorpshuis de plaats van de school in. In de eerste helft van de 20e eeuw groeide Schoonoord langs de weg, doordat het vrachtverkeer zich van over het water naar over het land verplaatste. De ligging op een kruispunt en op de Rug van Sleen (onderdeel van de Rolderrug) is nog goed herkenbaar, ook al breidde het dorp zich na WO II aan de westzijde uit met woonwijken en bedrijven. Ook ten zuiden van het Oranjekanaal is een woonwijk ontstaan. Aan de Stortstraat staat het zorgcentrum 'Het Ellertsveld', in 1939 kleinschalig ontstaan op initiatief van ds. Faber. Bezienswaardigheden, voor zover niet reeds genoemd: Openluchtmuseum Ellert en Brammert (voorheen De Zeven Marken), opgericht in 1954 bij de viering van 100 jaar Schoonoord, Galgenberg (23 m doorsnee, 2 m hoog) en de Gletsjerkuil in Boswachterij Sleenerzand. 

Literatuur

  • Lit.: K. Broekhuizen en G. Koopman, Knapzakroute De Kiel-Schoonoord (Assen 1993
  • 2e druk).