Locatie

Geeuwenbrug

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Buurtschap in de gemeente Westerveld (tot 1998 deels in de gemeenten Diever en Dwingeloo) aan weerszijden, doch grotendeels aan de Dwingeler zijde, van de Drentsche Hoofdvaart, waar de Geeuwenbrug beide delen met elkaar verbindt. Aan de Dieverder zijde voorts het internaat De Eikenhorst, in WO II ontstaan als werkkamp voor de Nederlandse Arbeidsdienst, thans AZC.

In de plaatsnaam zit het element gouwe, een oude waternaam; de Geeuwenbruggenaren wonen 'an de Gówe'. De oorspronkelijke naam van de nederzetting is Krommevoordschebrug. Hier kruiste in de Middeleeuwen de landroute Groningen-Steenwijk een oud beekdal over een doorwaadbare plaats, een voorde. Bij de kanalisatie van de beek in het begin van de 17e eeuw werd de voorde vervangen door een brug, vandaar de eerste naam. Het latere Geeuwenbrug dankt zijn naam aan de verbreding van de Drentsche Hoofdvaart bij de Venesluis, een zwaaikom of geeuw voor het keren van de schepen. Op de Franse kaart (1811-13) wordt de Gewer Brug vermeld. Na 1850 ontwikkelde zich bij brug en sluis een lintbebouwing aan de oostzijde van het kanaal en aan de weg naar Leggeloo.

Literatuur

  • Lit.: M. Leene e.a., Knapzakroute Hoogersmilde (Assen 1993
  • 2e druk).