Locatie

De Kaap

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Landtong in Meppel waar een groot aantal Drentse rivieren en kanalen bij elkaar komen.

Bij de Kaap komen de Drentsche Hoofdvaart, de Oude- of Smildervaart, de Wold Aa, de oude Hoogeveensche Vaart en de Reest bij elkaar in het Meppelerdiep. Talloze andere kleinere stromen lozen hun water via deze waterlopen in het Meppelerdiep.

Vanouds passeerde het grootste deel van de Drentse turfvloot dit kruispunt van vaarwegen op weg naar de Zuiderzee en nog steeds is het een belangrijke vaarweg, voor zowel de beroeps- als pleziervaart.

Twee smalle voetgangers- en fietsbruggen, de Kaapbruggen, oorspronkelijk draaibruggen maar sinds de jaren '80 klapbruggen, verbinden het centrum van Meppel met de zomerdijk en de Kop van Overijssel. Eén brug leidt van het Westeinde over de oude loop van het Meppelerdiep, later 'buitenhaven' genoemd, naar een schiereiland waar de brugwachterswoning stond. Van daar leidde de tweede brug over het Meppelerdiep naar het Groeneveld.

Tot 1961 grensde de Kaap aan gemeente Staphorst. Een oude grenspaal bij één van de bruggen herinnert nog aan die tijd. Tegenwoordig ligt de provinciegrens verder naar het zuidwesten.