Locatie

Lieveren

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Dr.: Lievern

Esdorp in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Roden) ten zuidoosten van Roden, ten zuidwesten van Peize en Altena en ten noorden van Norg en Langelo. Ten noorden ervan ligt het natuurreservaat Lieverderbosch of Lieverder Noordbos, ten zuidoosten het Lieverderneijland (ten oosten van het Oostervoortsche Diep) en ten westen het Lieversche Diep, een sterk kronkelende beek tussen Aa of Groote Diep (zuiden) en Peizerdiep (noorden).

Bronnen vermelden: in 1480 tho Liveren, in 1490 Lijver holt en in 1531 Lijveren. De Franse kaart (1811-13) geeft ten noorden en zuiden van het gehucht het grote Lieverder Bosch aan; hiervan bestaan nog slechts restanten, waaronder Hullig. HAD vermeldt alleen het Lieverder Noordbosch; hiervan is het huidige Lieverderbosch nog over. De betekenis van de plaatsnaam luidt: bij de lieden van de persoon Livere, Libheri. Hiervan afgeleid zijn de geslachtsnamen Lievering en Lijfering.

Te Lieveren eindigde bij het Lieversche Diep de Koningsweg (Hereweg) uit de IJzertijd, welke liep van Balloo over Loon, Peelo, Rhee en Zeijen. In het stroompje was nl. een gemakkelijk bereikbare plaats aan een bevaarbare benedenloop (Peizerdiep).

Schimpnaam voor de inwoners: Melksikken (kleine boeren met arbeiderskoeien).

Literatuur

  • Lit.: H. Leever en B. Prinsen, Knapzakroute Roderesch-Lieveren (Assen 2000
  • 4de druk)
  • J. van der Heide en R. Vos, Knapzakroute Altena (Assen 1991)
  • E. Pelinck, 'Het Lieverderbos', Ons Waardeel (1985).