Verzamelbegrip voor de takken van sport beoefend met motorfietsen.
De volgende disciplines werden of worden in Drenthe beoefend: enduro (vroeger betrouwbaarheidsritten geheten), grasbaansport, motorcross (vroeger terreinraces geheten), motorsprint, oriënteringsritten, toertochten, trialsport, veteraantoertochten met historische motorrijwielen, wegrace en ijsspeedway.
Het bekendste Drentse motorsportevenement is zeker de TT. Daarnaast vinden o.a. de Motorzesdaagse en ritten voor veteraanmotorfietsen plaats, zoals de Horsepowerrun en de Anglo Dutch Trial. De laatste is een tweejaarlijkse evenement voor motorfietsen van voor 1915 en duurt vijf dagen. Het is in 1991 gehouden vanuit Zeegse en in 1995 en 1999 vanuit Havelte. Het evenement is geënt op het gelijknamige evenement dat als een competitie tussen de Britse en Nederlandse motorfabrikanten in 1912 en 1913 is gehouden doch door het uitbreken van WO I in de vergetelheid raakte. Een tevens bekend evenement voor liefhebbers van oude motoren is de Noordelijke Oldtimer Manifestatie, een tweejaarlijks evenement dat steeds in het paasweekend van de oneven jaren wordt gehouden. Middels een expositie laat men aan de bezoekers zien wat zich in het verleden allemaal op het gebied van vervoer in de breedste zin des woords heeft afgespeeld en door de fabrikanten werd geleverd. De motorfietsen hebben hiervoor een gehele hal van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren ter beschikking.
Drijvende kracht achter de motorsportevenementen zijn de verschillende motorsportverenigingen, die in Drenthe al vroeg in de 20e actief waren, in de verschillende disciplines van het motorrijden. Een overzicht:
- Borker MCC Westerbork ( 1978): Organiseert sinds 1978 regio motorcross op het circuit aan de Gagelmaat in Beilen, eveneens vanaf dat jaar off-road-ritten. Indoor motorcross i.s.m. M.C. Beilen in Exloo (1993-1999), speedway in Veenoord i.s.m. M.C. Beilen (1996-1999) en, met dezelfde vereniging, ijsspeedway op de ijsbaan in Mantinge (1996).
- Circuit van Drenthe: Opgericht op 23 juni 1936 als specifieke stichting die de voortzetting van de T.T.-races moet waarborgen en welke tot dan werden georganiseerd door de M.C. Assen e.o. De Stichting is eigenaar en exploitant van het Circuit van Drenthe en organiseert naast de jaarlijkse TT-races ook zelfstandig de WK superbike-races.
- MAC 'De Knalpiepe' Meppel: Opgericht op 13 december 1946 nadat een groep motorrijders uit Meppel, waarschijnlijk oud-leden van de MACMO, een tocht naar Soestdijk organiseerden ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Marijke. Deze tocht werd dan ook de 'Prinses Marijkerit' genoemd. Van 1965-1976 werd vanuit Havelte jaarlijks een betrouwbaarheidsrit (later enduro genoemd) georganiseerd, welke 'De Olde Landschapsrit' werd genoemd. Van 1965-1968 organiseerde men op en rond het militaire oefenterrein in Havelte tevens Trials, die meetelden voor het landskampioenschap der KNMV.
- MAC Full Out Emmen (1936): Organiseerde in 1938 een motorcross in het Drouwenerzand, daarna een paar jaar in het Odoornerzand en daarna tot en met 1995, op het gelegenheidscircuit 'De zeven heuvelties' bij Borger. Grasbaanraces werden van 1951 t/m 1953 gehouden in Emmen. Verder houdt de vereniging zich bezig met toerisme.
- MAC Midden Drenthe Hoogeveen (1949): Organiseert jaarlijks een zevental puzzel- en oriënterings-ritten vanuit Westerbork, Witteveen, Hijken en Wijster.
- MACMO Meppel: Was voor WO II in Meppel actief, doch verdere gegevens ontbreken. Vermoedelijk is de club opgeheven bij het uitbreken van de oorlog in 1940.
- MCC Zuidwolde (1970): Beheert en gebruikt een ca. 0,5 ha groot motorcrossterrein in het gebied De Stuw naast de N 48 bij Zuidwolde. Al jaren voordat de club werd opgericht, was op dit terrein een andere - niet officiële - club die zich MC De Reflector noemde, actief.
- MC Assen e.o. (1922): Oprichter van de TT-races. Zie verder onder: Motor Club Assen e.o.
- MC Beilen (1979): Organiseert regiomotorcross in Holthe bij Beilen, tevens off-road-ritten van 1989-1999, welke werden gehouden vanuit Beilen (twee maal), Spier (idem), Oosterhesselen (vijf maal) en Exloo (één maal). Zie voor activiteiten ook BMCC Westerbork.
- MC Dwingelo e.o: Reeds voor de oorlog had men in Dwingeloo al een motorclub, doch dit was eigenlijk meer een 'onderons' gezelschap. Omstreeks 1952 werd de club officieel opgericht, waarbij men de eerste jaren hoofdzakelijk oriënteringsritten organiseerde. Vanaf 1956 hield men zich met name bezig met de organisatie van motorcrosswedstrijden, met haar jaarlijkse wedstrijd traditioneel altijd op de eerste pinksterdag. De laatste wedstrijd werd gehouden in 1970.
- MC Havelte e.o. (1978): Ook wel 'De Olde Landschapsrijders' genoemd, hebben vanaf 1978 de 'Olde Landschapsrit' enduro voortgezet, die tot 1976 door MC De Knalpiepe uit Meppel werd georganiseerd. Voorts organiseerde de club regiomotorcross van 1978-1998, regio-grasbaanraces van 1988-1993 en in dat laatste jaar ook een trial. Daarnaast houdt ze zich bezig met toerritten.
- MC Hoogeveen e.o.: Houdt zich vrijwel volledig bezig met toerisme.
- MC Motoer'75 Assen: Begon in 1973 als een loot van de MTTK Assen. Deze groep toerrijders opereerde vanaf 1975 zelfstandig binnen deze vereniging en is vanaf 1991 geheel zelfstandig. Men organiseert toertochten en assisteert in Assen bij verschillende activiteiten zoals de triatlon. Voorts is men nauw betrokken bij de organisatie van de Horsepowerrun.
- MC NAM-Rijders Schoonebeek (1981): Toerclub van medewerkers van de NAM. Organiseert toertochten en eens per jaar een rit voor veteraanmotoren voor leden van de Veteraan Motoren Club, de VMC.
- MC Norg (1980-2000): Begonnen met jeugdcrosses op een circuit achter de voormalige Norger vuilnisbelt. Van 1986-1996 organiseerde men motorcrosses, waaronder twee maal een Grand Prix op het gelegenheidsmotorcrosscircuit De Langeloërduinen, dat eerder bij de MC Assen e.o. in gebruik was. - MC '80 Ruinen (1980): Door de club werden van 1981 tot 1986 clubmotorcrosses georganiseerd en op dezelfde basis van 1986 tot 1988 motorsprints. Voorts vanaf 1981 off-road ritten. (Een off-road rit is te vergelijken met een enduro, alleen ontbreekt het wedstrijdelement).
- Motorsportvereniging Motodrome Emmen (1993): Begon aan de Pottendijk in Emmercompascuum in 1979 met een cross- en grasbaan-trainingscentrum. In 1993 werd het een officiële vereniging waarna het centrum in 1994 geheel werd vernieuwd en er ook wedstrijden worden georganiseerd.
- MTC Roden e.o.: Motor-toerclub, opgericht in 1995.
- MTTK Assen (1958-1997): Opgericht door een aantal motorcrossliefhebbers die op zondagmorgen wilden trainen op het militaire oefenterrein Baggelhuizen bij Assen. Omdat men hier als één der weinige plaatsen in Nederland georganiseerd kon trainen was dit op zeker moment de grootste motorcross trainingsclub van Nederland met bijna 600 leden. Zie verder onder: MTTK Assen.
- Stichting Baansport Motorvriendenkring Nietap (1978): Houdt zich op de locatie Steenbergerveld vlakbij het Ronostrand tussen Steenbergen en Zevenhuizen bezig met training en clubraces voor zandbaan en grasbaan. Tevens oprichter en organisator van de jaarlijkse Auto- en Motor Beurs, van 1978 t/m 1989 gehouden in Roden, daarna, vanaf 1990 in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. De Stichting is een voortzetting van de Vereniging Motor Vrienden Kring uit Nieuw-Roden.
- Stichting Exploitatie Regionaal Motorsportcentrum Steenbergerveld Roden (1992): Houdt zich als be-heer-der en exploitant bezig met de verhuur van het Motorsportcentrum Steenbergerveld aan de Baansportcommissie der KNMV voor speedwaytrainingen, de Stichting Baansport MVK Nieuw Roden, Grasbaan Motorrennersbond en Stichting Motorsport Roden.
- Stichting Horsepowerrun (1981): Organiseert jaarlijks de Internationale Horsepowerrun Leek- Assen- Leek.
- Stichting Motorpromotie Dwingelo (1988): Organiseerde van 1988 tot 1993 motorsprints op de voormalige T-13 nabij Lhee-Lheebroek.
- Stichting Motorsport Beilen (2000): Voortgekomen uit de MC Beilen die de speedwaywedstrijden in Veenoord van 1997-1999 organiseerde. Deze stichting heeft vanaf 2000 deze taak overgenomen. - Stichting Motorsport Roden (1961): Organiseerde van 1961 tot 1988 motorcrosswedstrijden, tot in de jaren '70 in de Zuursche Duinen nabij Steenbergen, nadien op het eveneens nabijgelegen Ronostrand. Grasbaanraces van 1961-1994 tijdens het Rodermarktweekend aan de Norgerweg in Roden, daarna wegens ontbreken van een vaste plek op diverse locaties rond Roden.
- Stichting Motorwegraces Assen (1997): Begonnen in 1994 als Comité KNMV Wegraces Assen, heeft t/m 1997 onder die noemer wegraces op het TT-circuit georganiseerd. Vanaf dat moment onder eigen naam. De stichting organiseert vijf wedstrijden per jaar, waaronder de RizLaz + Racing Day in samenwerking met de MC Assen e.o. Men kent jaarlijks de gouden motorsportspeld toe aan de persoon die zich voor de motorsport verdienstelijk heeft gemaakt. Tevens kent de club jaarlijks de titel 'Team of the Year' toe aan een opvallend professioneel werkend team en daar werkend talent.
- Stichting Wedstrijdorganisatie der MTTK (1968-1992): Opgericht om de risico's te dekken voor de MTTK uit Assen en vrijwel volledig bestaand uit dezelfde bestuurders en nam daartoe alle lopende evenementen van de MTTK over. Organiseerde motorcrosses van 1968 tot 1991 op het gelegenheidscircuit Kniphorstbos in Anloo. Internationale grasbaanwedstrijden vanaf 1968, welke vanaf 1972 (tot 1986) bij kunstlicht op het sportpark Stadsbroek in Assen werden gehouden. In 1971 werd de tweedaagse KNMV-Kampioensrit (enduro) georganiseerd. In 1974 werd éénmalig een motorsprint georganiseerd op de Auwemalaan in Tolbert. Eveneens, vanaf 1968, de eerder door de MTTK georganiseerde internationale trial in Langelo, met als hoogtepunt en tevens afsluiting van de trialperiode de organisatie van de enige, ooit in Nederland gehouden ronde voor het wereldkam-pioenschap.
- TCC Dwingelo e.o. Lhee: Motorclub met toeris-tische activiteiten.
- Trialclub Z.O. Drenthe Roswinkel (1981): Organiseert trainingen, opleidingen en wedstrijden, zowel regionaal als voor het landskampioenschap voor de trialsport op haar circuit in Diphoorn bij Sleen.
- Vereniging voor Klassieke Motoren ( VKM) Hoogeveen (1984): Deze vereniging met leden in heel Noord-Nederland heeft tot doel het in stand houden van en rijden met klassieke motorrijwielen, dus welke gebouwd zijn na 1940.