Locatie

Siberië

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Museum de 5000 morgen, Hoogeveen

Buurtschap met verspreide bewoning, o.a. aan de gelijknamige weg, in de gemeente Hoogeveen, tot 1998 aan weerszijden van de grens tussen de gemeenten Ruinen en Beilen.

Gelegen ten noorden van Hoogeveen tussen Stuifzand (westen) en Tiendeveen (oosten) en tussen het bos Kremboong (noorden) en de bospercelen rond de Wijken van Eleveld (zuidwesten).

In 1851-1960 in atlassen vermeld als Siberiën. Volgens overlevering lag dit gebied zo afgelegen en verlaten, dat dit al in de Franse Tijd, daarbij denkend aan de barre ervaringen op Napoleons tocht naar Rusland, naar dit deel van Russisch-Azië is vernoemd. Op de Franse kaart (1811-13) staat de naam echter nog niet vermeld. De ontginning van het gebied geschiedde vanaf 1849, doch omstreeks 1830 stonden hier reeds enkele huizen aan een breed water. Dit brede water aan beide zijden van een dam functioneerde als overzetplaats voor schepen wegens een verschil in waterpeil in de Vlotwijk (Tiendeveensche Peil) ten opzichte van de Wijken van Eleveld (Hoogeveensche Peil). Hier werden schepen door middel van drie lorries van laag naar hoog en omgekeerd alsmede over de dam verplaatst; een sluis was destijds te duur. Het water was aan beide kanten verbreed om wachtende boten te kunnen laten afmeren.

Literatuur

  • Lit.: R. Kuiters en R. Oost, Knapzakroute Tiendeveen (1998
  • 3e druk).