Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente Westerveld (tot 1998 Havelte) ten zuidwesten van Havelte, ten noordwesten van Ruinerwold, ten noorden van Meppel en ten noordoosten van Nijeveen. Gelegen in een gaffel van twee autowegen, N371 (Assen-Havelte; oosten) en A32 (Leeuwarden-Meppel; westen), beide geflankeerd door secundaire wegen en een waterweg. Zij komen bij elkaar ten zuiden van de plaats en het gebied De Piele bij de Pijlerbrug over de Drentsche Hoofdvaart. Het wegdorp sluit aan op Nijeveen (zuidwesten) bij de gemeentegrens met Meppel.
Bronnen vermelden: 1811-13 Venedyk, 1840: Venedijk, 1848: Veenedijk. De betekenis van de plaatsnaam is: dijk in het veen.
Veendijk is vanuit Havelte in de tweede helft van de 18e eeuw ontstaan bij de veenontginningen. Inbezitneming en ontginning gingen hier in de 18e en 19e eeuw niet samen. Sommige boeren verkochten hun nieuwe eigendom aan ontginners 'van buiten', waardoor het verkochte goed nog jarenlang onaangeroerd kon blijven liggen.
In 1805 telde de nederzetting 6 boerderijen; daarna vond uitbreiding plaats met meer boerderijen, verder met enkele arbeiderswoningen. Boven Veendijk ontstond een tweede occupatierij van bovenboeren (boer = buur) parallel aan de eerste rij langs de Veendijk. Dat werd Lageveld, later Paardeweide, een reeks keuterijen. Tussen Veendijk en Paardeweide ligt het Boekweitenveld, boven Paardeweide het Lageveld of Legeveld. Bij de verdeling van de grond van dit veld in 1780 ging het zowel om stichting van nieuwe bedrijven als om turfwinning en boekweitteelt; thans veeteelt.