Aardgastransportleidingen

Uitgebreid leidingennet voor de distributie van aardgas, aangelegd na de grote aardgasvondst bij Slochteren op 22 juli 1959 en verzorgd door de Gasunie.

De meeste hoofdleidingen in Drenthe, waarin het gas onder hoge druk (66 bar) wordt vervoerd, dienen voor de doorvoer vanuit het Groninger gasveld naar Ommen. Daar staat het grootste compressorstation ter wereld. Het dient ervoor de gasdruk weer op peil te brengen voor verder transport. Enkele andere leidingen dienen voor de verbindingen met de ondergrondse gasopslag te Langelo en met de aardgaszuiveringsinstallatie te Emmen alsmede voor grensoverschrijdend transport naar Duitsland.