Rechtzinnige gemeenschap rond de Kapel aan de Oosterhoutstraat in Assen.
In 1877 begon men met het organiseren van kerkdiensten in het gebouw De Vrede aan de Stegeweg (de latere Alteveerstraat). Toen in 1878 de radicaal moderne Hajo Uden Meyboom zijn intrede deed als hervormd predikant in de Grote Kerk, werden verschillende rechtzinnige initiatieven gebundeld in de Vereeniging voor Christelijke Belangen. Aan de Vaart zuidzijde werd het Uniegebouw gesticht.
Toen dit te klein werd, besloot men tot stichting van de Kapel aan de Oosterhoutstraat in de tuin van de familie Kan aan de Zuidersingel. Architect was H. Enklaar. Hij ontwierp de Kapel als een voorbeeld van centraalbouw, een kerktype dat in Nederland weinig voorkomt. Het gebouw heeft een achtkantig grondplan, ontleend aan het baptisterium uit de vroegchristelijke tijd. In 1954 werden de kapelpredikanten officieel predikant binnen de Hervormde Gemeente.
De Kapel werd in 1963 verkocht aan het Wilhelminaziekenhuis. De Vereeniging voor Christelijke Belangen werd opgeheven in 1971. Het rechtzinnige deel van de bevolking van Assen was daarmee in de Hervormde Kerk geïntegreerd. De vroegere Kapel werd in 1994 als De Schalm onderdeel van het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling (ICO).