Locatie

De Kiel

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Dorp in de gemeente Coevorden (tot 1998 Sleen) ten noorden van Schoonoord. Ten westen ervan ligt op 21,4 m hoogte boven NAP een zessprong, waar tot 1942 zes gemeenten (Rolde, Borger, Odoorn, Sleen, Zweeloo en Westerbork) en vóór 1811 zeven marken (Schoonlo, Ees, Westdorp, Odoorn, Noord-Sleen, Wezup en Orvelte) samenkwamen. Iedere marke/gemeente kreeg een tip van het Ellertsveld toebedeeld; de uithoeken kielden hier elkaar (liepen schuin toe). Hiervan is de naam van het dorp afgeleid.

Ook de namen van een veenplas en de weg alhier, De Kijl, resp. De Tip (tevens namen van kampeerterreinen) hebben ermee van doen.

Op 1 januari 1942 werd de gemeente Sleen ten koste van de vijf andere naar het noorden uitgebreid. Na de gemeentelijke herindeling van 1998 is het aantal teruggelopen tot vier: Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe.

De Kiel ontstond eind 19e eeuw uit een aantal hutten gebouwd door 'los volk' dat niet paste in de dorpsgemeenschappen, en wel in één nacht tijd, opdat er rook uit de schoorsteen zou komen, vóórdat de eigenaar van de grond kwam opdagen. Het was gewoonterecht dat de hut(ten) dan mochten blijven staan. De vrijheid alhier werd versterkt door de samenkomst van zes gemeentegrenzen; men kon zich snel achter die van een andere gemeente terugtrekken. Lange tijd was De Kiel een armoedig dorp en tot WO II een vlucht-nederzetting. De kleine boerderijen (keuterijen) herinneren nog aan vroeger tijden. De omgeving van De Kiel was grotendeels heideveld dat in de crisisjaren is ontgonnen. Een groot deel is door Staatsbosbeheer ingeplant en dit gebied is nu van grote betekenis voor vele vormen van recreatie.

Literatuur

  • Lit.: K. Broekhuizen en G. Koopman, Knapzakroute De Kiel-Schoonoord (Assen 1993
  • 2e druk).