Locatie

Kraloo

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Dr.: Kraol

1. Buurtschap in de gemeente De Wolden (tot 1998 Ruinen) ten noordwesten van Pesse. Ten noorden ervan ligt de Kraloëresch, daarboven, in de nieuwe gemeente Westerveld, de uitgestrekte Kraloërheide, onderdeel van het Nationaal Park Dwingelderveld.

Bronnen vermelden: Craenlo (1298-1304), Kranloe (1402), Kraelle (1414), toe Cralle (1427), Crallynger marcke (1428), Crallingher marck (1471), Krale (1552), Krahl (1811-1813), Kralo (1851-55) en Kraal.

Kraloo geldt als een schoolvoorbeeld van een typisch Drentse nederzetting in een nog oorspronkelijk aandoend landschap. De fysieke relatie tussen dorp, heideveld, beekdal en akkers op de es is hier door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. De vier boerderijen van Kralo liggen verscholen in hoog opgaand eikenhout. Veranderingen in het grondgebruik en intensieve vorm van landbouw van tegenwoordig hebben ervoor gezorgd dat de begroeiing van het landschap ernstig is verarmd. Schrale hooilanden en kruidenrijke akkers zijn verdwenen. Gebleven is echter de sfeer van een oeroud Drents gehucht op de flank van een beekdal.

2. Buurtschap in de gemeente De Wolden (tot 1998 Ruinerwold) ten zuiden van Ruinerwold, dichtbij Buitenhuizen en Blijdenstein ten noordoosten ervan.

De Franse kaart (1811-13) vermeldt: Krale, J. Kuyper (1867) Kralo, HAD (1894-1908) idem.

De betekenis kan zijn: a) moerassige plek, waar zich Kraanvogels ophouden en b) kraaienbos (kra = kraai).

Literatuur

  • Lit.: [1] H. Dekker, Natuurgids Nationaal Park Dwingelderveld (Assen 1997).