Organisatie

Licht en Kracht

Organisatie type: Psychiatrische inrichting

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Psychiatrische inrichting te Assen, kwam evenals de inrichting Port Natal aldaar tot stand op initiatief van De Vereniging Nederlandsche Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken (1935). Ze werden respectievelijk gebouwd op het Aardscheveld (Lombok) en op het landgoed Port Natal. Er vonden zowel gedwongen als vrijwillige opnames plaats, waarbij het Academisch Ziekenhuis in Groningen voor wetenschappelijke begeleiding zorgde.

Tijdens WO II werden uit Licht en Kracht zowel een groot aantal joodse patiënten als de directie door de bezetter afgevoerd (1943), terwijl Port Natal dienst ging doen als werkkamp voor dwangarbeiders.

Na de oorlog werden nieuwe behandelmethodes ingevoerd en volgde een uitbreiding van werkzaamheden onder leiding van geneesheer-directeur K. Visser (1959-1974). In samenwerking met Dennenoord werden een psychiatrische polikliniek (1963) en een dagziekenhuis (1972) geopend. Verdere specialisatie in de jaren '80 leidde tot verbouwing van Licht en Kracht, waarbij Port Natal werd afgestoten en gesloopt.

Met andere instellingen werden tal van samenwerkingsverbanden aangegaan. Een fusie met de Stichting Hendrik van Boeijen-oord leidde in 1979 tot openstelling van De Open Ankh en een naamsverandering in Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Licht en Kracht (APZ). Uit de samenwerking met Beileroord ontstond in 1994 het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Drenthe (APZ Drenthe). Deze laatste fuseerde zich met De Boshof en de Vierackers (1997) en vervolgens in 1991 met de Regionale instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (RIAGG) tot de Geestelijke Gezondheidszorg Drenthe (GGZ).

Literatuur

  • Lit.: Gras, Geschiedenis Assen.