logo Geheugen van Drenthe

Locatiedossiers

04/11/2024

't Kruis Hoogeveen

Jonkheer Roelof van Echten was in de eerste helft van de zeventiende eeuw een machtig man in Drenthe. Zijn familie hoorde tot de oudste adellijke families. Zijn Huis te Echten aan het Oude Diep was één van de grootste en rijkste havezaten van Drenthe. Al heel jong werd Roelof actief in de Drentse politiek, op zijn 24-ste was hij gedeputeerde van de Landschap Drenthe. Later was hij tot zijn dood in 1643 landdrost, het hoogste ambt in Drenthe. Naast ondernemer was hij ook een groot ondernemer, althans daar was hij zelf van overtuigd. Toen Roelof van Echten zag dat Amsterdamse kooplieden in Smilde venen van de plaatselijke boeren kochten om er turf te steken, besloot hij hun voorbeeld te volgen. Meer…

15/01/2025

Alex Thenu

Hij hoorde bij de beruchte 'Klep Wijnand' van Pietersz uit barak 4, helemaal aan de andere kant van het kamp. Bung Endik zei dat ze ‘nasi goreng’ gingen maken in het bos en in de boom gingen koken. Dus er werd aangewezen wie wat stiekem van huis moest meenemen, rijst, ketjap, trassi, eieren, kruiden enz. Meer…

15/01/2025

Angela Velberg

Ineens waren alle ogen op meneer Saptenno gericht. Hij keek ons wat angstig aan, schraapte zijn keel … en viel flauw. Grote schrik bij de leerlingen. Meer…

15/01/2025

Antis Marijanan

Zijn moeder zei ooit: “Antis is zo rusteloos, zou dat komen, omdat hij op een schip is geboren?” Meer…

25/10/2024

Ballooërveld

‘Het had iets aantrekkelijks, dat woeste en groots-eenzame, waar alles in een toestand ligt als eeuwen geleden’, schreef de Groninger student Johan Willinge toen hij in 1854 met de Coevorder Postwagen van Groningen naar Coevorden reisde. De tocht ging dwars over het Ballooërveld. De koetsier hield de kerktoren van Rolde als baken in het oog. Binnen in de koets werd het gezelschap genadeloos door elkaar gerammeld. Willinge keek naar buiten en noteerde: ‘Rondom langs den horizon niets dan heide, dorre, schrale heide, uren in de omtrek, zonder enig sterfelijk wezen’. Meer…

15/01/2025

Bitha Sipahelut

Bitha's vader Albert (1921) is in 1947 het KNIL ingegaan en was gelegerd in Djember. Moeder Dina Lalihatu (1924) zwanger van Bitha reisde hem na vanuit het dorpje Allang op het eiland Ambon. Meer…

15/01/2025

Blote voeten in de sneeuw

Het is 1942 op Ambon, tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De vijfjarige Fransien ziet haar opa uit een zelfgemaakte loopgraaf bij hun huis kruipen. Het schieten is net opgehouden. Een Japanner ziet hem en slaat hem met de kolf van zijn geweer tegen het hoofd. “Hij was op slag dood.” Meer…

15/01/2025

Christina Wattimena

Elke vrijdag gingen wij douchen in de ‘Kamar Mandi’ (het badhuis, gebouw nr 27), een hele belevenis..... Je ontmoette elkaar, je wisselde verhalen met elkaar. Het was een ontmoetingsplek. Als ik als eerste klaar was, ging ik op de bank zittenwachten totdat mijn zusjes ook klaar waren met douchen. Meer…

15/01/2025

Coba de Fretes

Terwijl ik aan het afwassen was, vloog er een rat langs me heen en verdween in een gat naast de open overstort. Helemaal in paniek haalde ik mijn broertje op. Meer…

15/01/2025

De Oto Boemboe van "Si Piet"

Maar er was ook wel eens een ruzie in het kamp. Het kon er toen hard aan toe gaan en het leek ook alsof het hele kamp aan mee deed. Meer…

25/10/2024

De Rolder kerk

Toen Karel de Grote rond het jaar 800 onze streken onder controle kreeg, werd de godsdienst van de nieuwe heer snel gemeengoed. Vele jaren lang hadden predikers tevergeefs geprobeerd de Drenten tot het christelijke geloof te bekeren. Het zwaard van de keizer bleek overtuigender dan de woorden van Gods dienaren. Niet lang daarna moeten in Drenthe de eerste (houten) kerkjes gebouwd zijn. Rond 900 stond één daarvan in Rolde, bijna letterlijk op een steenworp afstand van de twee hunebedden bij het dorp. Meer…

15/01/2025

Dinah Marijanan

Eén van de schrijnende kanten van Schattenberg voor Dinah, is de Spartaanse opvoeding die veel kinderen kregen. Meer…

25/10/2024

Drentsche Aa

Water is van levensbelang, dus ga je in de buurt van water zitten. In de prehistorie wisten ze dat al. In het beekdal kon je je vee weiden, daar had je groenland waar een flinke voorraad hooi vandaan kon halen om ’s winters het vee te voeren. Het is geen toeval dat een stuk of tien hunebedden langs het beekdal van de Drentsche Aa liggen. Nog steeds heeft elk Drents dorp een beekje in de buurt liggen. Langs de Drentsche Aa kun je dat oude boerenleven in het landschap terugvinden. Het geeft het gebied een tijdloze schoonheid. Meer…

25/10/2024

Dwingelderveld

De man met de hoed op kijkt uit over een eindeloos heideveld. Sommige plekken zijn nat. Daar schittert het zonlicht in het water. In de verte zie je groepjes berken en een verdwaalde den. Verder niets, zo ver het oog reikt. Het is er doodstil op het gezang van de leeuwerik na, onzichtbaar hoog in de lucht. De man met de hoed heet Jac. P. Thijsse, de man die Nederland van de natuur heeft leren houden. Het is de zomer van 1929. Thijsse staat op het Dwingelderveld en hij is bang dat-ie te laat gekomen is... Meer…

15/01/2025

Eli Pietersz

Een Hollandse juf stapte op me af en gaf me zomaar een trommel. Ik had daarvoor nooit zo’n mooie trommel gezien. Ik verstond haar maar half.Wat moet ik er mee? Meer…

15/01/2025

Fien Huly

In de winter was het binnen soms kouder dan buiten. Ik had het constant koud. Zelfs in de zomer. We wisten niet hoe wij ons warm moesten houden. Wij hadden geen warmwaterkruiken en gebruikten voorverwarmde bakstenen. Meer…

15/01/2025

Frederik Wattimena (1950)

Ik kan nog mij herinneren, dat als er iemand in kamp Schattenberg ziek werd, mijn vader benaderd werd (ook nachts ) en ik dus wakker werd gemaakt en van mijn vader naar de dokter moest gaan om hem op de hoogte te brengen. Ik was wel bang in het donker, maar ik moest het wel. Meer…

25/10/2024

Grachten van Meppel

Drenthe telt drie steden. Behalve Meppel zijn dat Assen en Coevorden. Is Assen, die haar stadsrechten van koning Lodewijk Napoleon kreeg, niet te jong als stad? En is Coevorden eigenlijk niet een beetje aan de kleine kant? Nee, Meppel is de enige echte stad in Drenthe, althans dat zeggen ze in Meppel. Als je langs de grachtjes en over de kades van het stadje loopt, ben je geneigd de Meppelers een beetje gelijk te geven: de oude huizen langs het water, de pakhuizen, de prachtige middeleeuwse kerk op het plein, de straten, de steegjes. Dit is de stad Meppel, van oudsher de poort van Drenthe voor de rest van het land. Meer…

25/10/2024

Grolloo

Aan het eind van de jaren zestig is Nederland in enkele jaren tijd compleet veranderd. Er was een nieuwe generatie gekomen die anders dacht en deed dan hun ouders. De jongeren van toen kleedden zich anders, ze praatten anders en hielden van totaal andere muziek dan hun ouders. In Drenthe had de jeugd Cuby & the Blizzards. Ze speelden bluesmuziek uit Amerika die recht tot het hart en de ziel van de Drentse jongeren doordrong. Meer…

15/01/2025

Hi. P. Oppier-Tirtodimedjo

Als voorziening voor het gezamenlijke vrijdagsgebed werd voor de moslims een kamer van ca. zes bij vier m2 ter beschikking gesteld in de ruimte naast de kamer van mijn ouders. Alleen de mannen konden het gebed doen, omdat er niet voldoende ruimte was voor iedereen. Meer…

25/10/2024

Hunebed Borger

Van alle Nederlandse hunebedden ligt er één niet in Drenthe, de andere 52 wél. Het zijn verreweg de oudste bouwwerken in dit deel van Europa. Je hebt kleine hunebedden met twee of drie dekstenen en hele grote zoals het hunebed van Borger dat bijna 23 meter lang is en negen dekstenen heeft. Sinds mensenheugenis hebben ze de fantasie geprikkeld. Wie bouwden ze? Waarom bouwde men ze? En misschien wel de meest intrigerende vraag: hoe bouwde men ze? Hoe stapelde je de stenen die soms meer dan 20 duizend kilo wegen... Meer…

15/01/2025

Huwelijk

De lange bruidstafel met genodigden in de kantinebarak van Kamp Schattenberg ter gelegenheid van een huwelijksvoltrekking, eind jaren vijftig. Meer…

15/01/2025

Ingrid de Roode

Ik speelde eeuwig buiten, meestal op het pleintje voor de garages. Veel vriendinnetjes in de buurt, verstoppertje, of spelen bij de bunker, vlak achter ons huis. Soms televisie kijken in de kantine, en 's winters naar beneden glijden bij de kerk, op een stuk karton en al glibberend weer naar boven klauteren. Schaatsen op het vennetje, vlakbij boer Tollenaar. Meer…

15/01/2025

Jimmy Dekker

Ik ben Jimmy Dekker geboren 21-12-1945 in Piroe (Ceram) Maluku. Van 1951 tot 1959 woonden wij, de familie C.L. Dekker in Schattenberg, barak 18-kamer 1. Later zijn wij naar het midden van de barak verhuisd, de ‘corridor’ zoals het genoemd werd. Meer…

15/01/2025

Joris Kaitjily

Iedere zomer gingen kinderen bij een Nederlands gezin uit logeren. Dit werd denk ik, door het C.A.Z. (Commissariaat Ambonezenzorg) georganiseerd. Dit was waarschijnlijk bedoeld als een vorm van integratie. Ik was denk ik 10 jaar en woonde in barak 215 in Schattenberg. Meer…

03/02/2025

Kamp Schattenberg plattegrond

Klik op de punten op de kaart en ontdek foto's en verhalen over kamp Schattenberg Meer…

25/10/2024

Kamp Westerbork

Meestal op dinsdagavond vertrok de trein vanuit Kamp Westerbork. De hele dag was men onder toezicht van de kampleiding bezig geweest om de transportlijsten af te werken. Degenen die weggevoerd moesten worden, stonden uren bij de trein te wachten die hen naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen zou brengen, naar later zou blijken. Elke week gingen vaak wel duizend mannen, vrouwen en kinderen met de trein mee. Voor de achterblijvers was deze ‘Boulevard des Misères’ dinsdags verboden gebied. Ze moesten in de barakken blijven tot de trein vertrokken was. Een ooggetuige noteerde: ‘De commandant geeft het sein tot vertrek: een wenk met de hand. De fluit gilt, meestal omstreeks elf uur, zij gaat allen in het kamp door merg en been’. Meer…

15/01/2025

Lopende en ravottende schoolkinderen op weg naar huis

Als de school uit was in Kamp Schattenberg was het altijd heel druk met lopende en ravottende schoolkinderen op weg naar huis. Voor de fietsende meester Bijlhout zullen de kinderen uit respect aan de kant zijn gegaan. Meester Pattinama, rechts achter meester Bijlhout, liep meestal naar huis. Meer…

15/01/2025

Lydie Hahury

Aan het einde van de barakken 83 en 84, verzamelden mijn broer Chris, samen met zijn vrienden en ik kastanjes, eikels en mooie gekleurde herfstbladeren in een laag karretje. Verderop voetbalden een aantal jongens, van rond de 11 jaar oud. Meer…

25/10/2024

Maatschappij van Weldadigheid

Op zondag 6 juli 1823 liepen Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp tijdens hun reis door Nederland van Vledder terug naar Fredriksoord in gezelschap van tientallen mannen, vrouwen en kinderen, allen gekleed in het uniform van de Maatschappij van Weldadigheid. Ze waren naar de kerk geweest. Van Lennep en Van Hogendorp gingen uit eigen vrije wil, de kolonisten van Fredriksoord omdat ze móésten. De Maatschappij bestrafte kerkverzuim met twee stuivers boete. Van Hogendorp klaagde dat hij bij het uitgaan van de kerk bijna onder de voet gelopen was. Zo graag wilde iedereen weer naar huis... Meer…

15/01/2025

Max Metekohy

Aan die kant van Schattenberg waren ook de 4 grote velden, waar de voetbalwedstrijden gehouden werden. Toen een zweefvliegtuig daar eens een noodlanding maakte, liep het hele kamp uit. Meer…

15/01/2025

Nella Haurissa

Op onze lagere school in het Kamp Schattenberg “De Christelijke School met de Bijbel” werden in 1960 wedstrijden gehouden onder de klassen 4, 5 en 6 met het voordragen van gedichten. Meer…

15/01/2025

Nella Haurissa 1962

Op onze lagere school in het Kamp Schattenberg “De Christelijke School met de Bijbel” werden in 1960 wedstrijden gehouden onder de klassen 4, 5 en 6 met het voordragen van gedichten. Meer…

15/01/2025

Nellie Pelupessy

Ik heb zoveel herinneringen, zoals mijn eerste en enige step, een rode. Of mijn pogingen om te leren fietsen op een veel te grote fiets met mijn grote zus Nona achter me aan. Uiteindelijk toch gelukt. Meer…

15/01/2025

Nippy Noya

Ik heb mijn eerste tifa, een Molukse trommel zelf gemaakt. Van zo'n groot koekblik, waarover ik een binnenband van een auto had gespannen. Ik was ongeveer zes jaar. Meer…

15/01/2025

Nora Rehatta

Nora Rehatta (1948) had gewoon met de Harmanni bus in Assen naar school kunnen gaan, maar regelmatig pakte ze de fiets. Meer…

04/11/2024

Oldengaerde

Een beetje verscholen in het groen ligt even buiten Dwingeloo havezate Oldengaerde. Een statig huis met een gracht eromheen. Gemetselde zuilen benadrukken de achtenswaardige gevel met het jaartal 1717. In dat jaar liet Cornelis van Dongen jr. Oldengaerde verbouwen volgens de laatste mode van die tijd. Het was dezelfde stijl als waarin de Amsterdamse kooplui hun huizen langs de grachtengordel bouwden. Drie eeuwen later illustreert dit prachtige ‘grachtenpand’ aan het Westeinde in Dwingeloo de welvaart van de Drentse adel van vroeger. Meer…

25/10/2024

Orvelte

Vroeger zagen alle Drentse dorpen er ongeveer net zo uit als Orvelte. Grote boerderijen met enorme rieten daken met hoge bomen er omheen. De boerderijen staan niet keurig langs de straat, maar lijken lukraak verspreid over het dorp. Grote baanderdeuren geven toegang tot de boerderij. De boer kon vroeger zo met paard en wagen met een vracht rogge of hooi naar binnen rijden. Langs de keienstraatjes staan de schaapskooien. Elke boerderij heeft er één, want iedere boer heeft schapen om aan voldoende mest te komen. Kunstmest bestond toen nog niet. Het lijken beelden uit een voltooid verleden tijd. Niet in Orvelte, daar kun je nog steeds veel van het boerenleven van vroeger met eigen ogen zien. Meer…

15/01/2025

Otis Polnaya

Otis heeft altijd geholpen in het winkeltje van zijn moeder in barak 81. Met de weegschaal wist hij, als kind al, hoe je een halve of een hele kilo moest afwegen of het nou suiker is of sagomeel waar sommige bewoners van kamp Schattenberg altijd om vroegen. Meer…

15/01/2025

Pieter Tulaseket CAZ stoel - Barak 12

De Stoel van het CAZ (Commissariaat Ambonezenzorg). Pieter Mathijs Mauritz (1952) is de jongste uit een gezin met 3 jongens en 3 meisjes: Julia, Johannes (‘Nyong’), Monique, Ingrid, Joseph (‘Boetje’). Met vader Daniel Tulaseket (6 feb 1911, Lilibooy – 8 dec 1967, Winterswijk) en moeder Jermiena Titarsole (9 juli 1912, Lilibooy – 22 okt 1967, Winterswijk), telden ze 8 familieleden. Meer…

15/01/2025

Pieter Vos

De omgeving rond het kamp was prachtig. Je kon er volop genieten van de natuur. Voor mij vormt het kamp de herinnering aan de fijne tijd toen de Molukse gemeenschap daar woonde. Meer…

15/01/2025

Rahim Saebu - Op de step

Vader Andy Achmad had een ‘speciale behandeling’ omdat hij in politiek gevaar was. Rahim herinnert het zich nog levendig: “Plotseling stonden er Nederlandse soldaten midden in de kamer. ‘Jullie moeten nu alles inpakken en meekomen!’, klonk het bevel.” Meer…

25/10/2024

Schoonebeek

Het landschap tussen Schoonebeek en het Schoonebekerdiep wordt gedomineerd door grijsmetalen torens. Enorme groene buizen trekken lange lijnen door het landschap. Schoonebeek heeft ook een andere kant. Daar vind je dromerige klinkerstraatjes met eeuwenoude boerderijen en prachtige boerentuinen. Rechtstreeks vanaf het industrieterrein het openluchtmuseum in. Zoiets kan alleen in Schoonebeek.  Meer…

15/01/2025

Thijs Rugebregt bewaart een plakboek van de band van zijn broer

Overal in het kamp waren er bandjes die muziek speelden. Het waren los-vaste groepjes die met elkaar speelden en veel wisselden. Als er wat te doen viel in de Schouwburg dan vormden er zich groepen. Mijn broer Danny heeft in 1960 een plakboek gemaakt over The Strolling Players. Meer…

15/01/2025

Twee meisjes op het kampterrein

Twee meisjes poseren hand in hand voor een bloeiend struikgewas in Kamp Schattenberg. Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Boomgaard Zweeloo

Op 1 november 1883 bracht Van Gogh een bezoek aan Zweeloo. De dag daarna schreef hij kort over een tekening van een appelboomgaard die hij er had gemaakt. ‘Zoo begon ik een schets te maken van het bewuste appelboomgaardje waar Liebermann zijn groote schij [schilderij] van maakte.’ Van Gogh had Zweeloo vooral bezocht omdat de Duitse schilder Max Liebermann (1847-1935) er in 1882 had gewerkt. Van Theo wist hij dat Liebermann, die vele zomers in Nederland werkte, tijdens zijn verblijf in Zweeloo de basis voor zijn schilderij Die Rasenbleiche (De bleek) had gelegd. Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Dorp Zweeloo

‘Beste broer, Wou U eventjes vertellen van een togtje naar Zweeloo, het dorp waar Lieberman lang gelogeerd heeft’, schreef Van Gogh op 2 november 1883 aan zijn broer.De dag ervoor had hij, in navolging van de Duitse schilder Max Liebermann (1847-1935), het schilderachtige dorp Zweeloo bezocht. Van Gogh had het plan voor dit bezoek al enkele weken eerder opgevat. Zijn broer Theo had hem geschreven dat Liebermann het jaar ervoor in Zweeloo had gewerkt. Nu ging het gerucht dat Liebermann weer in het dorp was, en Van Gogh wilde hem graag ontmoeten. Meer…

25/10/2024

Van Gogh - Driftbrug Zwinderen

Begin oktober 1883 reisde Van Gogh van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij over de reis, die hij per trekschuit door de Verlengde Hoogeveense Vaart maakte. Aan zijn brief voegde hij een tekeningenblad toe met meerdere schetsen die illustreren wat hij onderweg zag (zie afbeelding). De tekening rechtsboven op dit blad toont een ruiter te paard met op de achtergrond een brug. Dit is de voormalige Driftbrug nabij Zwinderen. Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Historisch centrum Hoogeveen

Vincent van Gogh verbleef vanaf 11 september gedurende drie weken in Hoogeveen. Vanuit het logement van Albertus Hartsuiker aan de Pesserstraat verkende hij het dorp en de omgeving. Direct na zijn aankomst schreef hij in een brief aan Theo over wat hij had gezien in Hoogeveen. Hij noemde enthousiast de ‘heel echte’ turfschuiten, net als de schippers en de vrouwen in klederdracht: ‘Vrouwtjes met het costuum van hier op ’t hooiveld – best.– Het zal wel nog veel mooier blijken te zijn dieper ’t land in doch voorloopig zie ik al erg goede dingen – zelfs hier.’ Hoogeveen zelf beschreef hij als een lange rij huizen langs de haven, met veel nieuwe huizen en ‘enkele mooiere oude.’ Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Kerk Zweeloo

Tijdens zijn dagtocht naar Zweeloo op 1 november 1883 legde Van Gogh de kerk van het dorp vast in de tekening Herder met kudde bij de kleine kerk in Zweeloo. Hij schreef erover aan zijn broer: ‘Ik kwam voorbij een oud kerkje, net precies, net precies l’eglise de Greville v.h. schilderijtje van Millet […], hier kwam in plaats van het boertje met de spade van het schilderij, een herder met een koppel schapen langs de hegge.’ Van Gogh vergeleek het korenveld dat hij tekende met het doorkijkje op de zee in het schilderij van Millet: ‘[…] de zee van jong koren, de zee der voren in plaats van die der golven. Het effet produit ’t zelfde.’ Meer…

04/11/2024

Van Gogh - kerkhof

Op 15 september 1883 bezocht Van Gogh een klein kerkhof in de omgeving van Hoogeveen en maakte er een studie van. De volgende dag beschreef hij aan zijn broer Theo hoe het kerkhof eruitzag, hoe het had geroken en welke kleuren hij had gezien: ‘Ik stuur u er een croqius van naar de studie welke ik ervan schilderde. (…) de donkere strook masthout die het afsluit scheidt een tintelende lucht van den ruigen grond, die in ’t algemeen een rosse kleur heeft – fauve – bruinachtig – geelachtig doch overal met lilas toonen. Het was niet makkelijk te schilderen, ik zal er verschillende effekten nog van zoeken, met sneeuw b.v. moet het zeer eigenaardig wezen.’ Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Logement Hartsuiker

Op 11 september 1883 kwam Vincent van Gogh aan in Hoogeveen. Hij was van plan om van daaruit dieper de provincie in te trekken: met een schuit kon hij de Hoogeveense Vaart afvaren om zo de zuid-oostelijke hoek van Drenthe te verkennen. Hij had bovendien goede verhalen gehoord over de heide tennoorden van Hoogeveen, dus die wilde hij ook zien. Meer…

05/11/2024

Van Gogh - Logement Scholte, Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Op 2 oktober 1883 kwam Vincent van Gogh aan in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Hij was in Hoogeveen aan boord van de trekschuit gegaan en bereikte zijn bestemming aan het einde van de dag. Nog diezelfde avond schreef hij Theo over de herberg in Nieuw-Amsterdam/Veenoord waar hij verbleef. Hij kon er een kamer krijgen met goed licht, waar ’s winters een kachel neergezet kon worden. Hij zou er langere tijd kunnen blijven, schreef hij zijn broer, maar alleen als hij vanuit de herberg makkelijk de ‘buurt met de groote oude plaggenkeeten’ kon bezoeken. Meer…

04/11/2024

Van Gogh - omgeving Hoogeveen

Toen Van Gogh in Hoogeveen verbleef, trok hij er regelmatig op uit in de omgeving. Het landschap dat hij hier zag was gevormd door grootschalige turfwinning, die rond het einde van de negentiende eeuw werd beëindigd. De meeste woningen waren gesitueerd langs de kanalen. Haaks op die kanalen was het land verdeeld in smalle lange stroken die verbonden werden door wijken (waterwegen), met daartussen sloten. De percelen tussen de wijken en sloten bestonden uit weilanden met hier en daar akkers en bosjes. Meer…

05/11/2024

Van Gogh - Omgeving Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Vanuit het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam/Veenoord ondernam Van Gogh meerdere tochten om zijn nieuwe omgeving te verkennen. Hij had het idee dat hij veertig jaar terug in de tijd was gegaan, en beschreef aan Theo een gebied waar alles veel ongerepter was dan hij ooit had gezien. Zijn verblijf in Drenthe maakte hem rustig. Hij schreef zijn broer: ‘Ik heb nu een maand heilucht ingeademd, ik had die ook absoluut noodig […] Ik spreek kalm, ik denk kalm nu.’  Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Postkantoor Hoogeveen

Het postkantoor van Hoogeveen, dat gevestigd was aan de Grote Kerkstraat 26-28, was voor Vincent van Gogh een belangrijke plek. Het pand is onherkenbaar verbouwd en huisvest tegenwoordig een eetcafé. Omdat Van Gogh geregeld een bezoek aan het postkantoor bracht, vormt de locatie een belangrijk onderdeel van zijn Drentse biografie. Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Route Nieuw Amsterdam/Veenoord naar Zweeloo

Op 1 november 1883 maakte Van Gogh vanuit Nieuw-Amsterdam/Veenoord een dagtocht naar Zweeloo. Hij kon op de kar van logementhouder Hendrik Scholtemeerijden, die naar de markt in Assen ging. De terugweg ging hij te voet. In zijn brief aan Theo deed hij de volgende dag uitgebreid verslag van zijn tocht. Meer…

04/11/2024

Van Gogh - Station Hoogeveen

Op het station van Hoogeveen zette Vincent van Gogh voor het eerst voet op Drentse grond. Hij was op 11 september 1883 in Den Haag op de trein gestapt, waarschijnlijk om 14:05 uur, en kwam om 21:00 uur aan in Hoogeveen. Omdat hij in het donker nog niets van de omgeving had kunnen zien, stond hij de volgende ochtend vroeg op. Hij schreef aan zijn broer Theo over het prachtige weer en de heldere, tintelende Drentse lucht. Meer…

05/11/2024

Van Gogh - Vaarroute van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Wat zou ik willen we hier zamen konden loopen en – zamen schilderen.– Ik geloof het land U zou inpakken en overtuigen. […] Ik dacht op dezen tocht zoo telkens & telkens aan U.’ Zo schreef Vincent van Gogh op 3 oktober 1883 aan zijn broer Theo. De dag ervoor had Van Gogh waarschijnlijk in de middag vanuit Hoogeveen de schuit genomen. Deze bracht hem het eerste stukje over de Hoogeveense Vaart en vervolgens over de Verlengde Hoogeveense Vaart naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Het was een reis van ongeveer dertig kilometer, waar de schuit zes uur over deed. Meer…

05/11/2024

Van Gogh - Voormalige ophaalbrug Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Toen Van Gogh zijn broer Theo op de hoogte bracht van zijn nieuwe onderkomen in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, schreef hij in zijn brief ook dat hij vanuit zijn kamer een ‘heel curieuse ophaalbrug’ zag. Enkele weken later meldde hij dat hij drie grote studies van die brug had gemaakt. Eén daarvan is de aquarel De ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam. Meer…

25/10/2024

Veenhuizen

In Veenhuizen voel je je terug in de tijd. Terug naar een tijd toen armoede mensen de straat op dreef. Vanaf 1823 werden duizenden paupers uit de grote steden en aan hun lot overgelaten weeskinderen naar Veenhuizen gebracht. Uit liefdadigheid om ze daar door hard te werken een kans op een beter leven te bieden. Later gingen de Nederlandse zwervers en dronkaards voor straf naar Veenhuizen in de hoop dat men ze in deze uithoek van Drenthe weer in het gareel kreeg... Het Gevangenismuseum in het dorp is in het oude Tweede Gesticht uit 1823 gevestigd. Op geen plek in Nederland is de geschiedenis van beloning en straf zo tastbaar aanwezig als hier. Meer…

25/10/2024

Veenpark

In de negentiende eeuw kwamen ze met vele tientallen tegelijk de grens over naar Drenthe: kleine boertjes die het thuis in Duitsland niet voor de wind gegaan was. Hier op de wat hoger gelegen plekken in de onafzienbare venen van Zuidoost-Drenthe kwamen ze hun geluk beproeven. Deze kolonisten bouwden met berkenstammetjes en heideplaggen een eenvoudig onderkomen voor hun gezin. Ze groeven greppels om het veen te ontwateren en ze brandden de heide af. Ze zaaiden boekweit in de vruchtbare as en hoopten er het beste van...  Meer…

15/01/2025

Verhalen van de bewoners van de barakken

In de zomer van 2021 vertelt AAN DE ANDERE KANT met een theatrale ontdekkingstocht het verhaal van de Moluks-Nederlandse geschiedenis in voormalig kamp Westerbork. Hier leest u alvast de verhalen van mensen die tussen 1951 en 1971 woonden in barakken van Schattenberg, zoals het kamp na de Tweede Wereldoorlog werd genoemd. Meer…

25/10/2024

Voormalige Provinciehuis Assen

Op de muur achter de lange tafel, waar vroeger tijdens Statenvergaderingen de commissaris van de Koningin van Drenthe en de gedeputeerden plaatsnamen, zie je een rij kleurrijke taferelen uit de geschiedenis van Drenthe. Het nieuwe Provinciehuis, waar de Statenzaal deel van uitmaakte, werd in de jaren tachtig van de negentiende eeuw op historische grond aan de Asser Brink gebouwd. Op deze plek had het provinciaal bestuur al sinds 1603 vergaderd. Hoe men destijds in Assen terechtkwam is een verhaal apart. Assen als hoofdstad van Drenthe blijkt een toevalstreffer... Meer…

15/01/2025

Waarschuwingsbord

Foto van één van de vele onleesbaar geworden waarschuwingsborden in en om Kamp Schattenberg. Deze foto werd gemaakt in de laatste jaren dat het kamp bestond: eind jaren zestig. Niets meer werd onderhouden of hersteld. De locatie is onbekend. In 1971 zal het kamp definitief sluiten. Meer…

15/01/2025

Wandelende meisjes

Voor alle kinderen was er in Kamp Schattenberg genoeg te beleven. Zoals deze meisjes relaxed wandelend vanuit de sportvelden richting het exercitie-terrein bij de 'kachel-barakken' 81 t/m 85. Meer…

15/01/2025

Weggelopen naar Schattenberg

Dan ziet hij aan de overkant een meisje staan dat hem al vaker is opgevallen. Zij staat daar ook dagelijks. Hij vraagt een vriendin: “Wie is dat knappe meisje daar?” Meer…

15/01/2025

Zus en broer, Sien en Richard Pattiruhu

Sien Pattiruhu was als 8-jarige op weg naar de zondagsschool, die werd gegeven in de kerk aan de grote weg van Schattenberg. Voor Sien de bocht daarheen maakte, stond ze opeens tussen de krioelende ratten Meer…

Geheugen van Drenthe maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Vitec Memorix