Locatie

Rhee

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Stichting Oud Vries

Buurtschap in de gemeente Assen (tot 1998 Vries) ten zuiden van Vries en ten noorden van Assen.

In 1382 to Rede en in 1591 Ree. De betekenis kan zijn: a) grens- of rooilijn, b) verhoogde zoom of gracht als grensscheiding, c) reeweg d) greppel, water of beekje in een rechte lijn, afgeleid van het ww. raeyen = in een rechte lijn lopen. Vlakbij Rhee loopt inderdaad een gegraven waterloop, een gekanaliseerd stroompje ter verbetering van de waterloop.

Rhee lag aan de Koningsweg van Balloo naar Lieveren. In een oorkonde van 1382 wordt vermeld, dat Reinoud IV van Coevorden zijn goederen te Rhee heeft verkocht en overgedragen aan het klooster te Assen. Johan Picardt, dominee van Rolde, ging bij het ontbreken van een pastorie aldaar in Rhee wonen.

Tot 1850 bestond Rhee uit één, soms twee,  erven gelegen langs de bijbehorende landerijen. Naderhand kwam er een aantal bij. Thans grenst de bebouwing aan die van Ubbena ten noorden ervan. Daarom worden zij vaak in één adem genoemd: Rhee-Ubbena, of Ubbena-Rhee.