Locatie

Archeologisch rijksmonument Strubben-Kniphorstbos

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Benaming voor een 377 ha groot gebied tussen Anloo en Schipborg dat in 2000 is aangewezen als archeologisch rijksmonument. Op dit grote 'reservaat' zijn de regels van de Monumentenwet 1988 van toepassing.

In de Strubben-Kniphorstbos bevindt zich een groot scala aan archeologische waarden, die met elkaar een waardevol ensemble vormen. De oudste archeologische sporen gaan terug tot het Paleolithicum (ca. 13.000 jaar geleden). In het gebied bevinden zich niet alleen veel grafmonumenten zoals hunebedden en grafheuvels, maar ook sporen van nederzettingen, akkers, essen en een sinds de prehistorie belangrijke 'verkeersader' tussen Coevorden en Groningen. Deze route loopt als een bundel karrensporen door het gebied. De vroegere bewoning heeft zich uiteindelijk teruggetrokken binnen de grenzen van de esdorpen Anloo en Schipborg. Onder de aangrenzende essen liggen de voorlopers van deze dorpen begraven. Het terrein is in gebruik als natuurgebied en landbouwgebied. Eerder was het tevens militair oefenterrein.

Literatuur

  • Lit: J.H.N. Elerie, S.W. Jager en Th. Spek, Landschapsgeschiedenis van De Strubben/Kniphorstbos. Archeologische en historisch-ecologische studies van een natuurgebied op de Hondsrug. Regio- en landschapsstudies 1 (Groningen 1993)
  • E. van Ginkel, De Strubben, Kniphorstbos. Op zoek naar de geschiedenis in het landschap: wandelroute. Archeologische routes in Nederland 7 (Amersfoort 1995).