Locatie

Eemster

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Esgehucht in de gemeente Westerveld (tot 1998 Dwingeloo) aan de gelijknamige straat ten noordoosten van Dwingeloo. Ten noorden ervan liggen de Eemster-es en de Eemsterkamp, waardoor de gelijknamige weg loopt.

Bronnen vermelden: Hemsere (1210), Emesere (1217), toe Eemshoren (1461). De opbouw ervan bestaat uit: a) ama, ema, ami = natuurlijke waterloop, b) (w)ari = bewoner, c) horn, heri = hoek of punt en d) hara = met bos begroeide hoogte. De betekenis kan dan zijn: a) en b) bewoners of aanwonenden van de heem, c) hoek van de Eem en d) begroeide hoogte aan de Eem. Een andere mogelijkheid is een afleiding uit Amiz(w)ari: Eemlieden (de Beilerstroom moet dan Eem geheten hebben) en Imas-haru: zandige heuvelrug van de persoon Imo.

Het klooster Dikninge bezat in het dorpje het Walderkingegoed, dat 3 spint afdroeg , erg weinig in die tijd. Tot 1811 behoorde Eemster aan de gemeente Diever. In de kerkloze buurtschap ontstond in de jaren 1830 een kern van Afgescheidenen t.o.v. Diever en Dwingeloo. Een schoolmeester of een andere inwoner gaf geestelijke leiding. Na 1850 breidde het dorpje zich op bescheiden schaal uit.

Schimpnamen voor de inwoners: Kalver (domoren), Kalverkwabben, Modderkwabben en Bolkalver (al te uitgelaten lieden).