1. Esdorp in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Westerbork, tot 2000 Middenveld) ten zuidoosten van Hooghalen, ten zuidwesten van Schoonloo en ten noordoosten van Westerbork. Ten noordoosten van Elp liggen de Elperesch en het Elper Noordenveld (bos) met de veenplas Zwarte Water of Elpermeer, ten oosten ervan loopt de Elperstroom, in het westen ligt 't Westerveld of Elper Westerveld (deels onontgonnen) en in het zuiden het Elper Zuiderveld (bouw- en weiland).
Bronnen vermelden in Elpe (1362) en tho Elp (1461). De naam kan zijn afgeleid van a) ilp = wilgenboom, b) als El-epe van elo = eland en c) van apa = rivier, stroom en aljan = ijver.
In Elp woonden en werkten de kunstschilders Louis A. Roessingh (1873-1951) en Reinhart Dozy (1880-1947).
Schimpnaam voor de inwoners: Koekoeken.
2. Typeaanduiding voor drieschepige boerderij uit de Late Bronstijd, genoemd naar de opgraving te Elp waar diverse plattegronden van dit type aan het licht kwamen. Op een dekzandrug ten westen van Elp heeft het Biologisch-Archeologisch Instituut in de jaren 1959-1962 voor het eerst een nederzetting uit de Bronstijd opgegraven. Tijdens het onderzoek van een grafheuvel uit die periode werd direct aangrenzend nog een groepje vlakgraven ontdekt alsmede paalkuilen van gebouwen. In totaal werden de plattegronden gevonden van tien boerderijen, negentien spiekers en andere bijgebouwen, afvalkuilen en enkele omheiningen. Er heeft steeds één boerderij met bijgebouwen gestaan, waarvan vier boerderijen van het type Emmerhout en vijf van het type Elp. In twee gevallen is er een veekraal annex aan een boerderij geweest. De periode van bewoning is door 14C-bepalingen te dateren tussen ca. 1600 en ca. 900 v.Chr.