Tot groeikern ontwikkelde veenkolonie in de gemeente Emmen ten zuidoosten van Emmen en ten oosten van Veenoord en Nieuw-Amsterdam. De plaats ligt op een driesprong van belangrijke waterwegen: Van Echtenskanaal of Verlengde Hoogeveensche Vaart, Oranjekanaal en Scholtenskanaal - Verlengde Scholtenskanaal (gaat naar Klazienaveen-Noord).
Ten noorden van de plaats ligt het glastuinbouwcomplex Barger-Oosterveen (komkommers, tomaten, bloemen), bevolkt door veel tuinders uit Zuid-Holland (Westland). Tevens industrieplaats: ijzer, draad, remvoeringen, actieve kool (purit, norit), vuurwerk en turfstrooisel. Water in het Bargerveen wordt via opslag in een gietwaterplas voor deze tuinbouw benut.
Klazienaveen is genoemd naar de echtgenote van de industrieel Willem Albert Scholten (1819-1892), tevens de moeder van Jan Evert Scholten (1849-1918), Klaassien Sluis. De plaats is omstreeks 1885 gesticht door Jan Evert. Het Smeulveen werd later ook Klazienaveen genoemd. Bij de aansluiting van het Scholtenskanaal op de Verlengde Hoogeveensche Vaart kwam het zwaartepunt van de activiteiten hier te liggen. In Klazienaveen verrezen sinds1889 o.a. een turfstrooiselfabriek, hotel, postkantoor en tramhalte.
In 1891 kreeg de plaats een gereformeerde kerk, in 1904 een rooms-katholieke kerk. Deze neogotische kerk, gewijd aan Henricus, werd gebouwd naar een ontwerp van Alfred Tepe. Reden voor de stichting van een eigen kerk in Klazienaveen was het te klein worden van de kerk in Erica en de afstand van de katholieken langs de grens tot de kerk in Barger Compascuum. Aanvankelijk was er onenigheid tussen de veenpastoors over de vraag waar de kerk moest komen. De nieuwe - huidige - zaalkerk, werd in de jaren 1960 gebouwd naar een ontwerp van J.H. van Wissen. De sluitsteen in het gewelf draagt 1965 als jaartal. De oude kerk werd afgebroken in 1968.
Rond 1900 was Klazienaveen reeds de grootste veenkolonie van de gemeente Emmen en lange tijd ook groter dan het hoofddorp. In het kielzog van Emmen ontwikkelde het dorp zich na 1959 tot de tweede plaats in de gemeente. Het telt 10.533 inwoners (2000) en 4246 woningen (2000). Na WO II is er ooit sprake geweest van een opdeling van de toenmalige gemeente Emmen in twee helften: een noordelijke onder Emmen en een zuidelijke met Klazienaveen als hoofddorp; het plan is verworpen.