Locatie

Weerdinge

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Schaafsma
Bron: Drents Archief

Dr.: Wereng - Esdorp in de gemeente Emmen ten noorden van Emmen, ten zuidoosten van Odoorn, ten zuidwesten van Nieuw-Weerdinge (met kanaal Weerdingermond en de wegen Weerdingerkanaal N.Z. en Z.Z.) en ten westen van Emmer-Compascuum.

Bronnen vermelden: in ... Werdingen en (de) Weerdinghen (1327), Waerdingh (1362), Weerdynghen (1444), Weerdinge en Weerdinghe (1519).

De betekenis van de naam kan zijn: a) bij de lieden van de persoon Wardo, Weard, Weerdt, b) afgeleid van waarde-inge: beste weide of weerd = oeverstreek.

Het hoogteverschil tussen de Hondsrug en het veengebied is bij Weerdinge liefst 12,5 m. Dit sterke contrast tussen hoog en laag heeft de ontwikkeling van het gebied sterk beïnvloed. Weerdinge's eerste akker, de woert, werd aangelegd tussen het Weerdinger Holt en het Weerdinger Diep. Door het verwijderen van de natuurlijke begroeiing (veel russensoorten) ontstonden de hooi- en weidelanden Russschenlanden ten zuidoosten van de es.

Eertijds betaalde Weerdinge één schuldmudde; er was dus één erf. De Kamperesch is een ontginning, buiten de es gelegen, die in de Middeleeuwen is aangelegd. Een tiende van de opbrengst van deze es, de zgn. Weerdingertiende, moest worden afgegeven aan de kerk van Zweeloo. Dit recht is blijven bestaan tot 1910, ondanks regelmatige boycot door braaklegging van akkers. De kerk van Zweeloo kent in dit verband nog altijd een Weerdinger deur. Weerdinge bezit zelf geen kerk; men kerkt in Emmen.

Aan het einde van de Middeleeuwen telde het dorp tien boerderijen. Men leefde van de schapenhouderij, de varkens in het Weerdinger Holt en de boekweit op het land. Het heideveld op de Hondsrug werd in de jaren '20 van de vorige eeuw in het kader van de werkverschaffing voor een groot deel bebost. In 1850 is uit een bijschool de lagere school ontstaan. Deze was in 1885 echter al te klein; in 1900 kwam de opvolgster tot stand. Aan de scholen in Weerdinge is de naam Buiskool verbonden. Vader en zoon waren er (hoofd)onderwijzer in de periode 1874-1942. Langs de school loopt nu de Buiskoolstraat.

Na 1850 breidde het dorp zich uit langs de weg naar Ter Apel. In 1905 kreeg het dorp een station aan de spoorlijn Zwolle-Stadskanaal. Daardoor breidde het zich verder uit langs de Nieuwstraat en de Steenbakkersweg. Naderhand werd het een knooppunt van drie spoorwegen: de tram van Emmen naar Ter Apel, de Noord Ooster Lokaalspoorweg (NOLS) Groningen - Emmen en de ijsspoorweg Weerdinge-Roswinkel. De eerste twee zijn na de oorlog opgeheven voor wat betreft het personenvervoer. Voor goederenvervoer zijn zij langer in gebruik geweest, met name voor het transport van landbouwproducten. Aan de Volstraat staat nog het voormalige stationsgebouw, nu in gebruik als woonhuis.

De molen aan de IJsspoorweg is afkomstig uit de Flikkezijlsterpolder bij Farmsum (Gr.). Zij werd in 1910 naar Weerdinge vervoerd, nadat de molen daar het jaar tevoren was afgebrand. In de zandgroeve aan de Oude Roswinkelerweg ligt het kunstwerk 'Broken circle/ Spiral Hill' (1971), van de Amerikaanse landart-kunstenaar Robert Smithson. Zie ook: Paar van Weerdinge 

Literatuur

  • Lit.: A. van Slageren, Knapzakroute Weerdinge (Assen 2000
  • 2e druk)
  • H. Stuulen, Weerdinge in woord en beeld (Weerdinge 1987).